Retrospektiv udstilling i Møstings Hus / 8. august- 20. september 2020

Situationisten fra Øster Tørslev - J. V. Martin (1930-93)
Situationistisk Internationales nordeuropæiske hovedkontor lå i Øster Tørslev. Men hvordan kunne en lille jysk flække uden for Randers blive udvalgt af situationismens fader og hovedteoretiker, franskmanden Guy Debord? Svaret er J. V. Martin. En af landets vigtigste situationistiske avantgardekunstnere, som både i sin levetid og den dag i dag stadig er stort set ukendt. Det skal denne første retrospektive særudstilling på Sjælland med værker fra hele Martins vidtfavnende karriere nu lave om på.

J. V. Martin (født Martin Viktor Jeppesen) var en af vores mest kompromisløse avantgardekunstnere, selvom han aldrig blev alment respekteret som billedkunstner. I sin hjemby, Randers, husker de fleste ham som den drikfældige og højtråbende rebel, som falbød sine værker for øl på byens bodegaer. På Randers Kunstmuseum blev hans flåde-collager afvist som fiduskunst og hans Cobra-inspirerede og spontanistiske aktionsbilleder anset for letkøbte. Martin spillede imidlertid en vigtig rolle, som kunstner, forfatter og revolutionær tænker både internationalt og herhjemme.  Han holdt hele livet fast i sin kritik af institutionen, vanetænkningen, kapitalismen og den omsiggribende billedverden. Martin var situationist til sin død.

Hos J. V. Martin bliver avantgardens kritikker udtrykt i markante vendinger, skøre påfund, konkrete happenings, et legende billedsprog og en tilgang til livet - der gør dem ekstremt vedkommende i dag. Ved at vise et bred udvalg af værker fra de tidlige figurative oliemalerier, til hans berømte “Gyldne Flåde”, flere ikoniske skulpturer og masseproducerede papirværker og til de sene malerier i primært blå, rød og sort er det ønsket at lave en udstilling, der yder kunstneren retfærdighed og tilrettelægges i hans ånd - fuld af humor, leg, røverhistorier og radikal politisk stillingtagen.

Udstillingen er kurateret af kulturformidler og cand.mag. i Æstetik & Kultur og Moderne Kultur & Kulturformidling, Anne Neimann Clement, i samarbejde kunsthistoriker og samler Gitte Hüttel.