9. november – 15. december 2019

”Jeg kigger ned i indkøbsposen på nogle rødbeder. Et øjeblik synes jeg, at der er én, der ligner min mormors næse, eller måske minder den om det billede af Putins næse, jeg lige har set på Facebook. Senere i køkkenet, mens jeg laver rødbedesuppe overvejer jeg, om det måske var min egen næse, rødbeden mindede om. Om natten drømmer jeg om duften af rødbeder og rødbedefarvede pas. Duften af min mormors rødbede suppe blander sig med fragmenter fra romanen Næsen af den russiske forfatter Gogol, med pseudovidenskaben nasologi og mindet om Glyptotekets samling af løsrevne næser fra buster og statuer”.

Ovenstående citat er afsættet for Kristoffer Ørums udstilling Putins næse i Møstings Hus. Udstillingen har karakter af en hæsblæsende associationsrække, hvor personlig identitet, det levede liv og kunsten flyder sammen med storpolitik og digitale sfærer.

Udstillingen består bl.a. af stencils malet med rødbedesaft, 3D-printede næser og rødbeder, inkjet-print, et webcam og skærme i forskellige størrelser med næsegenkendelse, tekster og animation. Tilsammen danner elementerne en række overlappende sproglige og visuelle forskydninger. Sociale medier som Facebook omdanner ansigter til punkter i koordinatsystemer og ud fra disse kvalificeres personer som terrorister, defineres som bestemte forbrugertyper eller som irrelevante. I Putins næse kaster et mønstergenkendelses-program et paranoidt-kritisk blik på udstillingens besøgende. Fremfor at genkende ansigter, er det trænet til udelukkende at se næser eller rødbede-lignende mønstre. Når systemet genkender noget, tager det et billede af det og deler det i udstillingsstedets digitale kontekst, sammen med en sætning hentet fra det sidste døgns nyheder, hvor næser indgår som politisk metafor eller i faste udtryk.

Kristoffer Ørum (f.1975) bor og arbejder i København. Han er uddannet fra Goldsmiths University i London, 2004 og det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedhuggerskolen 2006. Ørum er en interdisciplinær kunstner, forsker og arrangør. Bag sig har han en lang række udstillinger i både ind- og udland.

Særudstillinger / Andre tilbud

FASTE UDSTILLINGER