En udstilling om mad og spisevaner i 1800-tallet

25. marts - 21. oktober 2018

Udstillingen er bygget op omkring sceniske tableauer, der illustrerer forskellige sociale sammenkomster i perioden 1800-1860. Tag med H.C. Andersen til middag hos familien Collin eller kom på besøg hos Kamma Rahbek i Bakkehuset, hvor der drikkes te og spises smørrebrød. Oplev Ida Bruns attitude-dans, når hendes moder, forfatterinden Friederike Brun holder salon på Sophienholm eller kig ind i Dreyers Klub, hvor borgerskabets mænd mødes omkring punchebollen og i en tæt, røgfyldt stemning synger klubviser.

Som i dag var man også i guldaldertiden meget fokuseret på at intensivere råvarernes egen smag. Ragouter, frikasséer og fyldige saucer hørte til på middagsbordene ligesom smørrebrød, pølser, syltetøj, grød og kager. Udstillingen undersøger også teens, kaffens og chokoladens historie og ser på de skikke og normer, der knyttede sig til indtagelsen af disse drikke.

I løbet af udstillingsperioden er der forskellige tilknyttede arrangementer for, hvor man bl.a. kan smage 1800-tallets mad eller høre oplæsninger af bl.a. H.C. Andersens værker. Følg med i kalenderen. Desuden udgives der i forbindelse med udstillingen en illustreret kogebog, der er bygget op omkring de fire tableauer. Den fortæller om middagsbordets sæder og skikke i guldaldertiden og indeholder forslag til retter, som kan udføres i et moderne køkken.